Pompoenpitten

Bij het maken van pompoensoep merkte ik iets vreemds op. De pitten van de pompoen haal je eruit en gooi je weg, maar daarna ga je wel voor veel geld pompoenpitten kopen in de winkel. Hoe logisch is dat? Niet logisch.

Daarom de gedachte: Kan je de pitten van je eigen pompoenen eten? Het antwoord is: Ja.

Alle pompoenen?

Volgens mijn opzoekingen kan je de pitten van zowat alle pompoenen gebruiken. Het allerhandigst zijn de pitten van de naaktzadige pompoen (klinkt kinky he?). Daar zit geen velletje rond, dat spaart je heel wat werk. Helaas smaakt het vlees van deze pompoen niet zo goed, dus koop je hem alleen voor de zaden en dan kan je - laat ons wel wezen - beter direct de zaden kopen.

We zullen dus moeten roeien met de pompoenen die we hebben.

Kuisen, drogen, pellen

Haal de binnenste, draderige pittenmassa uit je pompoen. Pluk de pitten eruit en was alle oranje smurrie eraf. Droog ze af met keukenrol. Leg daarna wat keukenrol op een schotel en strooi de pitten erover uit.

Laat 2 tot 3 dagen drogen op de verwarming (pompoen is een wintergroente, dus dat komt goed uit!). Je kan ze ook drogen in de oven (op een lage temperatuur enkele uren laten staan), maar dan worden ze soms té droog en wat taai.

Dan komt de echte fun: elke pit moet gepeld. Dat is prutswerk en ik heb er nog niet de juiste methode voor gevonden. In iedere geval: een heel scherp mesje heb je nodig, of heel goeie nagels.

Moed tijdens het pellen

Het is natuurlijk altijd leuk om ergens naartoe te werken. Dus geef ik even mee wat je met je pompoenpitten allemaal zal kunnen aanvangen eens het pellen achter de rug is.

Je kan de pitjes gebruiken in brood (als je dat zelf bakt) of op cake. Je kan er pesto van maken, je kan ze poffen, in salades, rijst, pasta of quiche verwerken.

Ook goed om weten is dat pompoenpitten super gezond zijn! Ze bevatten ijzer, B-vitamines, zink, magnesium... Ze zouden goed zijn tegen incontinentie en prostaatklachten. Ze werken ook vochtafdrijvend.

Of de luie optie

Met dit recept moet je zelfs niet aan het pellen beginnen! Het lijkt mij iets te krokant naar mijn smaak, maar voor wie niet bang is van wat vezels...

- Lees ook de andere artikels uit de reeks Gratis voedsel